andreakarolina

Pepparkakor från Eksta

Publicerad 2009-12-01 10:40:36 i Recept,

Pepparkakor från Eksta

Till ca 250 kakor:

·         250 g margarin eller smör (För längre hållbarhet, använd margarin)

·         4 dl socker

·         2 dl sirap (ljus)

·         2 dl vatten

·         2 msk kanel

·         1 msk mald kardemumma

·         1 msk malda kryddnejlikor

·         ½ msk malda pomeransskal

·         1 msk bikarbonat

·         15 dl vetemjöl + lite mjöl till utbakningen


Börja med att mäta upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp det hela som hastigast och lyft sen bort kastrullen från värmen.

Lägg margarinet/smöret + alla kryddorna i en bunke. Häll över den heta sockerblandningen så att smöret/margarinet smälter. Rör om då och då. Låt alltsammans svalna så att det inte är mer än rumsvarmt.


Blanda mjölet med bikarbonaten och rör ner det i den rumsvarma smeten. (Ta lite mjöl i taget, det gör inget om det blir klumpar dock..) Arbeta ihop det hela med en trägaffel och låt sen degen vila i 1-2 dygn innan den bakas ut. Antingen övertäckt i bunken eller inlagd i en plastpåse. Under tiden hinner mjölet svälla så att degen blir lättkavlad.


Grädda i 200-225 grader i ca 4-5 minuter. Passa noga då de bränns väldigt lätt!

Håll till godo!

Puss A.


Kommentarer

Postat av: Kadri

Publicerad 2009-12-02 08:33:10

tack för receptet. måste bara fråga vad promenansscal är för något. vart köper man den ?

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Andreakarolina

26 år, fru, förskolepedagog, student, kreativ, flummig och catlady. Välkomna in till min lilla hörna av internet, här får ni läsa mina tankar och funderingar kring livet. Just nu kretsar mycket kring vårt bröllop i sommar. Planering, klänningstankar och längtan efter att bli en familj på riktigt. Hoppas att ni ska trivas härinne! Puss A.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela