Pepparkakor från Eksta
Pepparkakor från Eksta
Till ca 250 kakor:
· 250 g margarin eller smör (För längre hållbarhet, använd margarin)
· 4 dl socker
· 2 dl sirap (ljus)
· 2 dl vatten
· 2 msk kanel
· 1 msk mald kardemumma
· 1 msk malda kryddnejlikor
· ½ msk malda pomeransskal
· 1 msk bikarbonat
· 15 dl vetemjöl + lite mjöl till utbakningen
Börja med att mäta upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp det hela som hastigast och lyft sen bort kastrullen från värmen.
Lägg margarinet/smöret + alla kryddorna i en bunke. Häll över den heta sockerblandningen så att smöret/margarinet smälter. Rör om då och då. Låt alltsammans svalna så att det inte är mer än rumsvarmt.
Blanda mjölet med bikarbonaten och rör ner det i den rumsvarma smeten. (Ta lite mjöl i taget, det gör inget om det blir klumpar dock..) Arbeta ihop det hela med en trägaffel och låt sen degen vila i 1-2 dygn innan den bakas ut. Antingen övertäckt i bunken eller inlagd i en plastpåse. Under tiden hinner mjölet svälla så att degen blir lättkavlad.
Grädda i 200-225 grader i ca 4-5 minuter. Passa noga då de bränns väldigt lätt!
Håll till godo!
Puss A.